Geschiedenis Broek in Waterland

Broek in Waterland is een lust voor het oog en ademt nog de sfeer van de 17e en 18e eeuw. Broek in Waterland was in die periode het meest welvarende dorp van Waterland (tegenwoordig de landelijke kernen: Monnickendam, Marken, Broek in Waterland, Ilpendam, Katwoude, Overleek, Watergang, Uitdam en Zuiderwoude). Gelukkig is door de monumentenstatus veel van de rijke geschiedenis bewaard gebleven.
 
Broek in Waterland bestaat uit verschillende straatjes met vrijstaande houten huizen, met het Havenrak (een natuurlijke verbreding van het riviertje de Ee) als middelpunt. Het traditionele Broeker huis bestond meestal uit slechts één verdieping vanwege de slappe grond en was gebouwd met een houtskelet en houten wanden. Een huis werd meestal bewoond door meerdere gezinnen.
 
Herberg aan het Meer ligt naast de oude kerk van Broek in Waterland. Het huis zelf is de oude pastorie, en is een van de zeldzame huizen in Broek met een tweede verdieping. De kerk is gebouwd vóór 1400. In 1573 werd ze door de Spanjaarden tijdens de 80-jarige oorlog met de grond gelijk gemaakt. In 1628 begonnen de inwoners van Broek met de herbouw van de kerk op de fundamenten van het oude gebouw.
 
In de VOC-tijd was het dorp populair bij reders, kapiteins en rijke kooplieden, omdat het een rustige en mooie ligging had (en heeft), maar toch dicht bij Amsterdam. Een van haar bewoners was de roemruchte Neeltje Pater, volgens de overlevering een van de rijkste vrouwen die ooit in Nederland heeft geleefd. Deze zeer welvarende mensen bouwden hier hun deftige houten huizen met prachtige interieurs en lieten ze in mooie pastakleuren schilderen.
 
Het zal u opvallen dat niet alle huizen in pastakleuren zijn geschilderd, er zijn ook veel huizen die grijze kleuren als buitenste teint hebben. Deze kleur werd vooral gebruikt in arme periodes.
 
Na de scheepvaart was Broek in Waterland goed in zuivel en veeteelt, vooral in Amsterdam was er een grote afzetmarkt. Toen de scheepvaart verdween als voornaamste middel van bestaan en men zich ging toeleggen op veeteelt en landbouw, werden er schuren en stallen naast de huizen gebouwd. Deze unieke manier van werken is nu nog te zien bij sommige huizen!
nl_NL

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Laat uw e-mail bij ons achter om het laatste nieuws en aanbiedingen te ontvangen.

Boek direct

Boek uw verblijf direct via onze website en ontvang gratis toegang tot Spa & Sauna.